top of page

KOSTRÅDGIVNING

Kost, mat, kostrådgivning,blåbär
                          Mat är njutning!

Mat ska få oss att njuta och må bra, men för en del är det istället ett känsligt och ångestladdat ämne. Att vara närvarande och njuta av maten är grundläggande för att man ska känna sig nöjd och tillfredsställd efter en måltid. Det så kallade parasympatiska nervsystemet, som aktiveras vid njutning, gör att matspjälkningen stimuleras, blodtrycket sjunker, nivån av må-bra-hormon ökar och kroppens läkningsprocess tilltar. I dagens jäktade värld matas vi ständigt med nya intryck och lever i ett allt snabbare tempo. När man omedvetet slänger i sig maten aktiveras inte hjärnans belöningssystem som det borde. Detta ger alltså konkreta konsekvenser i kroppen och påverkar både matsmältningen och mättnadskänslan negativt.

 

Aldrig förr har vi haft så mycket olika diagnoser på magproblem, matallergier, gluten-, laktosintolerans, IBS etc. som i många fall härleds till intolerans av specifika livsmedel. Dagens kostråd handlar uteslutande om vad vi bör äta eller inte äta. Inte ett ord sägs om hur vi bör göra det?

Som kostrådgivare hjälper jag dig att hitta bra kosthållning som passar dig med långsiktigt hälsosamma resultat.

Jag erbjuder kostrådgivning med uppföljningstillfällen såväl individuellt som i grupp eller som en kompletterande del till din personliga träning. Tjänsten erbjuds även online.

 

Hur går det till?

 Utifrån vårt inledande samtal, eventuell kostregistreing och kostanalys utformar vi ett individuellt anpassat kostupplägg efter just ditt energi - och näringsbehov. Du får också tillgång till en stor receptbank med massor av inspirerande god och hälsosam mat.

Du lär dig grundläggande kunskaper om kroppens funktioner, behovet av energi och näring, samt näringsinnehåll i olika livsmedel, men också att reflektera över helhetssituationen, tankar, känslor och beteenden kopplat till dina måltider. Att verkligen finna njutning och glädje i maten du äter!

Online-upplägg

Du får inlogg till ett pedagogiskt tränings- och kostregistreringsprogram där det vid vår analys blir uppenbart om du äter för mycket eller för lite av något. Inför starten talas vi vid på telefon. Därefter sker regelbunden kontakt via  e-mail.

 

bottom of page